Fysiotherapie

Wat doet een fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut is een deskundige op het gebied van het houding- en bewegingsapparaat. Hij of zij adviseert, begeleidt en behandelt patiënten met allerlei verschillende lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld lage rugpijn. Al onze fysiotherapeuten hebben minimaal een vierjarige Hbo-opleiding afgerond aangevuld met vervolgopleidingen en cursussen.

Welke ziektes en aandoeningen behandelt hij/zij ?

Een fysiotherapeut houdt zich bezig met klachten van het bewegingsapparaat. Dat kan gaan om sportblessures, klachten door overbelasting, klachten vanwege een ongeval, ziekte of verkeerde beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Een fysiotherapeut houdt zich verder bezig met de behandeling van pijn, zwellingen of ademhalingsproblemen, de begeleiding bij herstel van een botbreuk of na een operatie. Ook kan een fysiotherapeut iemand opnieuw leren lopen met bijvoorbeeld een prothese.

Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van de klachten door vragen te stellen en een lichamelijk onderzoek te doen. Op basis daarvan stelt de fysiotherapeut een persoonlijk behandelprogramma op.

Welke behandelingen geeft hij/zij?

Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is de bewegingstherapie waarbij mensen begeleid worden in het doen van specifieke oefeningen. Soms worden hierbij hulpmiddelen gebruikt zoals een hometrainer, een evenwichtstol, ballen of stokken. Deze therapie is bedoeld om door middel van oefeningen de spieren te versterken, de lichaamshouding te verbeteren, gewrichten te mobiliseren, de ademhaling te verbeteren, de circulatie te bevorderen, het uithoudingsvermogen te vergroten of lichaamsdelen te ontspannen. 

Wanneer en hoe komt men bij de fysiotherapeut terecht ?

Sinds 1 januari 2006 hebben patiënten geen verwijsbriefje meer nodig van de huisarts of medisch specialist voor een bezoek aan de fysiotherapeut. Hiermee is een behandeling door een fysiotherapie vrij toegankelijk.

Bij fysiotherapie is het onderzoek en de behandeling gericht op het voorkomen,opheffen,verminderen en/of compenseren van de klachten en functiestoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat. De therapeut voert eerst een onderzoek uit om vast te stellen wat uw klachten veroorzaakt. Na het stellen van een fysiotherapeutische diagnose wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit bewegingstherapie en massage, maar de therapeut kan ook gebruik maken van andere behandelmethodes.

De behandelingen voor volwassenen boven de 18 jaar worden vergoed door de zorgverzekeraars, voor zover U daarvoor aanvullend bent verzekerd. Alle zorgverzekeraars hebben fysiotherapie in hun pakket opgenomen.
Voor kinderen tot 18 jaar en voor patiënten met een chronische aandoening ( volgens de lijst chronische indicaties) worden behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. ( bij chronische aandoeningen vallen de eerste 12 behandelingen in de aanvullende verzekering en de overige behandelingen in de basisverzekering.)

Specialist in beweging
Als u niet goed kunt bewegen, als u niet durft te bewegen. Als u meer moet bewegen, als u moeite heeft met bewegen. De fysiotherapeut is er voor iedereen; van klein tot groot en van jong tot oud.

Bel ons voor vrijblijvende afspraak: 0182-611250