Bekkentherapie

 

Bekkentherapie

Bekkentherapie is de therapie die gericht is op het behandelen van mensen met bekkenpijn, bekkeninstabiliteit of bekkenbodemproblemen.

Bekkeninstabiliteit is een klacht die vooral voorkomt tijdens en na een zwangerschap, maar kan ook ontstaan door een trauma. Hierbij valt vooral op dat er moeite bestaat bij het staan op één been, bij omdraaien in bed en tijdens lang staan, zitten en lopen. De pijn wordt met name gevoeld bij het schaambot, de liezen en billen, soms uitstralend naar de benen.

De behandeling bestaat uit specifieke oefentherapie waarbij geleerd wordt de stabiliteit te verbeteren en uit adviezen over hoe je allerlei bewegingen die we dagelijks maken het beste kunt uitvoeren waardoor de klachten zullen verminderen.

Bekkenbodemproblemen betreft de klachten die veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van de bekkenbodem. De bekendste vorm hiervan is stressincontinentie. Hierbij heeft iemand moeite om urine op te houden door een te lage bekkenbodemspanning, waardoor bij een verhoging van de buikdruk (zoals bij hoesten, niezen en tillen) urineverlies ontstaat. Er kunnen echter ook problemen ontstaan door een te hoge spanning van de bekkenbodem of het slecht coördineren ervan. Een voorbeeld hiervan is aandrang- of urge-incontinentie, waarbij er een plotselinge aandrang ontstaat om te plassen, die  niet te stoppen is.Bekkentherapie pelvic trainer

De behandeling bestaat uit oefentherapie en adviezen met als doel de bekkenbodemspieren beter te leren beheersen. Het gebruik van de PelvicTrainer zorgt hierbij voor een optimaal resultaat, doordat uw bekkenbodemactiviteit zichtbaar gemaakt wordt op het beeldscherm, terwijl u, geheel gekleed, oefent op de kruk.

Bekkentherapie is vooral op vrouwen gericht, waarbij er na een bevalling en in de menopauze de meeste klachten voorkomen, maar het kan ook voor mannen noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld bij prostaatklachten.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Mail of bel gerust en stel uw vragen.